Kimberly Smolders
Activiteitenbegeleider - Het Gouden Hart Nijmegen

"Ik vind het belangrijk dat ouderen onderdeel uit blijven maken van én mee kunnen blijven doen in de samenleving, ook al hebben ze dementie."

Mijn naam is Kimberly Smolders en ik werk sinds november 2023 als Activiteitenbegeleider bij het Gouden Hart in Nijmegen.

Ik vind het belangrijk dat ouderen onderdeel uit blijven maken van én mee kunnen blijven doen in de samenleving, ook al hebben ze dementie. Dit kan bij Het Gouden Hart Nijmegen omdat hier mensen zonder zorg, met thuiszorg en met intensievere zorg (PG en somatiek) bij elkaar wonen. Iedereen woont bij ons zelfstandig en we werken niet met gesloten aparte afdelingen. Er zijn gezamenlijke activiteiten voor alle bewoners zoals diverse optredens. Ik werk op de huiskamer waar mensen met dementie extra begeleiding kunnen krijgen. Ook andere bewoners sluiten soms aan, gewoon omdat ze het gezellig vinden. Dat kan en mag ook gewoon! Het gaat erom dat bewoners een fijne dag hebben. Bewoners helpen elkaar en steunen elkaar bij verdriet.

Een mooi voorbeeld uit de praktijk:

Een aantal bewoners verrichten samen graag huishoudelijke werkzaamheden zoals afwassen. Na de afwas ging ik samen met een bewoonster koffie halen in het restaurant. Onderweg kwamen we een collega tegen en mevrouw zei tegen haar: "Ik ga even met mijn vriendin koffie halen, want het is zo gezellig bij haar in de huiskamer!” Mijn collega vraagt vervolgens “Wat doe je dan?” Mevrouw zegt:  “We drinken gezellig koffie en doen een spelletje of gaan knutselen. Maar het belangrijkste is dat er naar me geluisterd wordt en dat ik me nuttig kan maken door te helpen want daar hou ik van. Ik heb dan altijd een hele fijne dag, omdat ik dan mezelf mag zijn”.

Dit is precies wat ik belangrijk vind en wat mijn werk bij het gouden Hart Nijmegen zo leuk maakt!

Ben je benieuwd geworden? 

Kom dan eens langs de koffie staat altijd klaar 😊.