Jan
Vrijwilliger – Villa de Lawet Wageningen

“Er was laatst een mevrouw, zij is normaal helemaal niet aanspreekbaar, maar ik heb haar meegenomen naar het café...”.

"...pasgeleden en warme chocolademelk met slagroom besteld en toen vertelde ze over haar familie en daar heeft ze hier nooit iets van verteld”.

Sinds 1,5 jaar ben ik werkzaam als vrijwilliger bij Villa de Lawet in Wageningen. Ik ben nu met pensioen, ik heb jaren bij een modezaak in de stad gewerkt. 40 jaar lang en daarna lekker genieten van mijn vrijheid. Mijn partner werkt al jaren bij Pieter Pauw en ik wilde niet samen met hem daar werken en gewoon mijn eigen ding doen. En toen dacht ik, ik wil graag iets doen, maar ik weet nog niet wat en toen kwam ik bij Ruud terecht. Mijn oude werkgever heeft hier drie weken voor zijn overlijden gewoond en toen hoorde ik dat dus en toen dacht ik bij grote bedrijven werken is niks voor mij en toen was dit nieuw hier. Toen heb ik naar hier gebeld en kreeg ik Ruud aan de telefoon en toen ben ik zo goed ontvangen. Zo leuk, zo hartelijk en je voelde je gewoon echt welkom. Meteen de eerste dag ging ik mee lunchen, voor mij was dat een beetje vreemd, mensen, die het niet meer goed weten, maar nu zijn er veel mensen die ik al ken en vroeger in de winkel heb geholpen. Ik ken Nettie, en er zijn verschillende mensen die ik ken. Ik vind het helemaal geweldig. Ik vind het echt heel erg leuk. 

Ik kom de woensdag morgen, de donderdagmiddag en met speciale gelegenheden. Ik ben bijvoorbeeld sinterklaas hier geweest. Dat was de laatste keer heel goed georganiseerd, we hebben hier een hele goede vrouw, die dat allemaal begeleid. Die doet dat helemaal geweldig, ik neem mijn petje voor haar af. Zij heeft mij fantastisch geholpen. Ik twijfelde of het iets voor mij zou zijn, maar zij heeft mij echt goed geholpen. En daarnaast wandel ik veel met ze. Ik kan niet koken, ik kan geen piano spelen, maar dat kan ik wel. Ik neem ze mee, ik maak geen onderscheid, en ik vind het hartstikke leuk om te doen. Dan ga ik in de stad met ze koffie drinken of chocolademelk. 

Ik ga met ze 1 op 1 op pad, anders is het voor de mensen niet leuk, dan is het meer aapjes kijken. Ik ga liever met 1 persoon, dan kan ik hem of haar alle aandacht geven en ik pak ze lekker in als het koud is. Ik kijk er iedere keer naar uit. Ik sla ook nooit over, of ik moet me niet lekker voelen, maar dat gebeurd niet zo vaak gelukkig. Ik vind het helemaal geweldig en ik vind dat er hier een leuke sfeer hangt. In het begin had ik wel iets meer contact met de verpleegsters en verzorgenden, omdat het toen heel kleinschalig was, maar nu is het meer uitgebreid en is het team een stukje groter. Ik doe het echt met heel veel plezier. Er was een mevrouw overleden van 99 jaar en daar ben ik echt even vervelend van geweest. Ik had zo’n leuke band met haar. Die vrouw was nog heel goed, die ging ook vaak met mij op pad. Zij was ook nog echt goed bij de tijd. Ik ben wel eens met haar wezen lunch en ja zij was heel mondig, een hele leuke vrouw. Ze was echt modern qua denken, dat vond ik echt geweldig. Ik heb haar ook geholpen in de winkel, dus ik kom iedere keer weer bekenden tegen. Hartstikke leuk.

We gaan vaak naar Suisse of Brownies en Downies. De meeste mensen genieten er echt van. Ze zeggen altijd bedankt en wat leuk. De vrouwen gaan altijd het liefst mee. Er is wel een jongere man en daar ga ik wel eens een biertje mee drinken, als hij zin heeft. En dat vond de familie erg leuk. Ik drink dan zelf niet, omdat ik aan het werk ben, maar het is altijd wel leuk. Met de duo fiets ga ik niet, dat durf ik niet. 

Het contact met de bewoners en wat ik ervan opsteek qua zorg vind ik het leukst aan mijn werk voor de villa. Bij het bedrijf waar ik gewerkt heb voor mijn pensioen gingen de deuren dicht en deze gingen open en dat vind ik echt geweldig. Het persoonlijke contact zit in mij. Je maakt wat meer mee. Ik heb zoveel vrijheid en ik hoefde niks, maar dit vind ik echt leuk. Kuni heeft mij ook geweldig geholpen. De eerste dag dat ik kwam hebben ze speciaal de hele dag voor mij uitgetrokken en heb ik kennis gemaakt met alle bewoners. Toen herkende ik al mensen van vroeger. Heel leuk contact. Ik ken sommige al jaren en zij mij ook. Ik ken hun achtergrond en dat helpt wel. Er was laatst een mevrouw, zij is normaal helemaal niet aanspreekbaar, maar ik heb haar meegenomen naar het café pasgeleden en warme chocolademelk met slagroom besteld en toen vertelde ze over haar familie en daar heeft ze hier nooit iets van verteld. Zo in 1x vertelde ze wat. Dat vind ik heel leuk.

Ik kan het iedereen aanbevelen. Het geeft echt veel voldoening. Als je je werk gehad hebt en je bent nog goed vanuit de leden, gewoon doen. Anders is het zo saai ineens. Je moet het gewoon doen!