Daniëlle van Geijn
Vrijwilliger - Het Gouden Hart Nijmegen

"Ik kan het anderen aanbevelen om ook vrijwilligerswerk te doen in de ouderenzorg, omdat je er heel veel voor terug krijgt..."

"...Bewoners vinden het erg leuk dat je er bent. Al is het maar even kort hallo, ze zien op een gegeven moment toch een bekend gezicht en dat wordt erg gewaardeerd." 

Mijn naam is Daniëlle van Geijn en ik werk sinds maart 2022 als Vrijwilliger bij Het Gouden Hart in Nijmegen. 

Ik ben hier een beetje via een andere weg binnen gekomen dan gebruikelijk. Het werkbedrijf, waar ik onder val, kwam met deze mogelijkheid. Een medewerker van hen kende Maria, de activiteitenbegeleidster van hier heel goed. Ik ben zo in contact gekomen met de zorgvilla. Het werkbedrijf en Maria werkte al eerder samen, voor de opening van deze zorgvilla, en zij dacht ‘vrijwilligers zijn hier natuurlijk ook nodig’. Maria heeft toen contact opgenomen met dat bedrijf en die had meteen zoiets van, ‘hé, maar dan weet ik wel iemand voor je!’ En zo ben ik hier eigenlijk terecht gekomen. 

Ik ben hier drie keer per week een paar uurtjes, dus het kan heel divers zijn wat ik doe. Op maandagochtend lees ik met de bewoners de krant en ben ik daar wel de hele ochtend mee bezig. Dat is eigenlijk meer een gespreksgroep. Je leest wat voor en daar gaat het gesprek dan over. Van het ene verhaal komt vaak ook weer het andere verhaal. De bewoners vinden het erg leuk.

Ik ben hier in eerste instantie begonnen op de woensdagmiddag en dat doe ik nog steeds. Op woensdag hadden wij eerst de creatieve middag. En dat past goed bij mij. Je bent op een andere manier met welzijn bezig. Ik heb een keer met een bewoner een vlinder gemaakt van hout. Die hadden we zelf uitgetekend, geschilderd en versierd met kralen. Dat was erg leuk. 

Op een gegeven moment kwam er een andere activiteit op de woensdagmiddag, namelijk bewegen op muziek. Het wordt dan georganiseerd en daar kun je bij zijn om mee te doen, maar je hoeft zelf niks te organiseren. Op donderdagmiddag kunnen er diverse dingen zijn, een koor of een spreker bijvoorbeeld. 

We zijn nu ook bezig met het opzetten van een PG groep en daar ga ik ook bij helpen. Zo kan ik mijn kennis overdragen en mijn steentje bijdragen. Ik heb hiervoor namelijk al 30 jaar in de zorg gewerkt. Dit staat nog wel echt in de kinderschoenen.

Ik kom nu in principe alleen voor de leuke dingen en als ik dan aan de regels denk, die ik eerst had, bij het werken in de zorg, is dat wel heel rustig, dat ik daar nu niks mee hoef. Aan de andere kant mis je het natuurlijk wel. Voor nu is het fijn. Ik focus mij nu echt op welzijn.

Ik kan het anderen aanbevelen om ook vrijwilligerswerk te doen in de ouderenzorg, omdat je er heel veel voor terug krijgt. Bewoners vinden het erg leuk dat je er bent. Al is het maar even kort hallo, ze zien op een gegeven moment toch een bekend gezicht en dat wordt erg gewaardeerd.